Mahboob vastberaden om Nederlands te leren en een baan te vinden

“Aan het eind van dit jaar ben ik klaar voor de baan,” zegt Mahboob Khaliqyar strijdvaardig terwijl hij rustig vertelt over zijn leven tot nu toe. “Ik wil mijn leven in Den Haag opbouwen, de taal leren en werken, want ik heb geen hoop meer dat het in Afghanistan beter wordt,” reflecteert hij verdrietig op de situatie in zijn thuisland. “Mijn ouders hebben ons altijd gestimuleerd om verder te studeren in het Westen. Het was mijn droom om mijn land daarmee te dienen.” Zo kwam het dat Mahboob eerst zijn MBA in Birmingham haalde en daarna nog communicatiemanagement aan de Haagse Hogeschool deed. In 2018 was hij terug in Den Haag, dit keer met een vluchtelingenstatus.

“Na mijn studies werkte ik in Afghanistan als marketing docent en in de banksector, totdat ik doodsbedreigingen kreeg,” vervolgt Mahboob. Zijn vlucht leidde hem terug naar Nederland, zijn zus kwam in Birmingham terecht. Hij heeft hier geen familie, maar intussen wel wat vrienden. “Ik fiets graag door de stad, er zijn in Den Haag veel plekken waar je kunt zitten en relaxen. Ook speel ik snooker, schaak en voetbal. Dat deed ik met andere jongens uit Afghanistan, maar nu heb ik een blessure aan mijn bovenbeen. Ik ben heel hecht met mijn zus, we bellen elke dag. Sinds mijn leven in gevaar was, is mijn zelfvertrouwen minder geworden. Daar werk ik aan, ik kan dat, ik zal weer in balans komen met mezelf,” benadrukt Mahboob vastberaden.

Global Talent Pool
Vol overgave stort hij zich ook op het leren van de Nederlandse taal: “Ik heb Nederlands nodig om hier te kunnen werken. Een functie bij een nationaal bedrijf vraagt een hoog taalniveau en bij internationale bedrijven is de concurrentie groot. Ik zocht een intensieve cursus voor hoger opgeleide mensen en vond deze bij het Academisch Talencentrum in Leiden. Daarnaast ga ik naar een talenschool in Delft en zie ik een keer per week mijn taalcoach, met wie ik ook over de Nederlandse cultuur praat. Mijn inburgeringsconsulent van de gemeente bracht me in contact met ‘Global Talent Pool’. Daar erkennen ze je opleiding en werkervaring. Het zijn echte experts met een groot netwerk. Ik heb een LinkedIn-profiel aangemaakt en daarmee kunnen ze mij bij verschillende organisaties introduceren. Eén van de beste initiatieven van de gemeente Den Haag!”

Interview en tekst: Lisa Koolhoven www.verhalenpodium.nl