Vertrouwen centraal bij rechtstreeks doneren aan Afrikaanse ontwikkelingsorganisaties; ‘iMPACT direct’ maakt het waar

“Ik ga niks meer met ontwikkelingssamenwerking doen,” bedacht Inemarie Dekker begin 2020, na vijftien jaar in de sector te hebben gewerkt. Haar zoektocht naar een gelijkwaardiger en effectiever model kwam in een stroomverstelling door corona. Samen met partners Isaac Waithaka en Richard Yeboah was er tijd om ‘iMPACT direct’ een vliegende start te geven. En daarmee het traditionele systeem van geldstromen en verantwoording rond ontwikkelingsprojecten in Afrika op z’n kop te zetten.

“’Ga lekker naar Afrika, dan heb je gelijk een leidinggevende functie’, kreeg ik na mijn studie ‘International Development Studies’ te horen,” vertelt Inemarie hoe haar carrière in de ontwikkelingssamenwerking begon. Jong, idealistisch en op zoek naar avontuur, reisde ze de afgelopen vijftien jaar regelmatig naar Afrika. “Maar wat leverde dat eigenlijk op?” vraagt ze zich nu af. Het keerpunt kwam toen ze zich realiseerde dat haar “collega’s ter plekke de meeste expertise hadden opgebouwd, maar niet beslissingsbevoegd waren.”

Gemeenschappelijke missie
Isaac Waithaka en Richard Yeboah maakten deze problematiek vanuit andere perspectieven mee: Isaac in Kenia, waar hij als sociaal ondernemer en consultant het wantrouwen tussen internationale en lokale NGO’s aan den lijve ondervond. En de Nederlands-Ghanese Richard die als serieel ondernemer en directeur van een consultancybureau, in Afrika en Europa ervaring heeft met effectieve manieren van duurzame ontwikkeling. Beiden had Inemarie in haar werk eerder ontmoet. Een team met een gemeenschappelijke missie werden ze nadat zij haar idee voor directe donaties aan Afrikaanse NGO’s voorlegde aan haar netwerk: “Onder de reacties waren die van Isaac en Richard, professionals met goede ideeën die deze waar weten te maken.”

Complementair team
“In zes weken tijd hebben we het hele idee voor iMPACT direct uitgewerkt,” vervolgt Inemarie. “Elke donderdag videobellen we. We vullen elkaar ontzettend goed aan! Isaac is analytisch, stelt kritische vragen, staat met zijn voeten in de klei en verzorgt de Engelse communicatie. Richard draagt oplossingen aan en onderzoekt de technologische kant van ons model met hulp van zijn netwerk.” Aanjager Inemarie onderhoudt de contacten in Nederland en is verantwoordelijk voor de website. “Ik denk dat corona ons geholpen heeft. We hadden alle drie tijd over en een net gestarte webdesigner bood zich aan om gratis onze site te bouwen.”

Zorgvuldige selectie
“Maar 1 procent van het Nederlandse budget voor ontwikkelingssamenwerking gaat rechtstreeks naar lokale organisaties in Afrika,” illustreert Inemarie het traditionele systeem. “iMPACT direct zet Afrikaanse NGO’s ‘in the lead’. Experts daar kunnen beter inschatten wat ter plekke nodig is, dan iemand achter zijn bureau in Europa.” Met 32 donaties uit vier landen zorgde iMPACT direct op deze manier dat een lokale organisatie tijdens de lockdown in Nairobi 30 gezinnen een maand te eten kon geven. Gezinnen voor wie het inkomen uit de informele sector in die tijd volledig wegviel. Op dit moment is het dankzij iMPACT direct mogelijk om rechtstreeks te doneren aan vier zorgvuldig geselecteerde lokale organisaties, twee in Kenia en twee in Ghana.

Vertrouwen centraal
“Als je een goede Afrikaanse NGO zoekt, kijk dan bij ons,” benadrukt Inemarie. “De donaties waarvan wij 95% direct doorsturen naar de organisaties daar, zijn onvoorwaardelijk. Zij weten hoe zij dit geld het best kunnen besteden, dat kan ook aan personeelskosten zijn. Tussentijds en achteraf rapporteren ze over waar ze het aan hebben uitgegeven en hoeveel mensen bereikt zijn.” Deze rapportages zijn openbaar en ongecensureerd te raadplegen op https://impactdirect.eu/. Vertrouwen staat centraal bij iMPACT direct: binnen het team, van donateurs voor de geselecteerde NGO’s en in de effectieve besteding van de donaties door experts ter plekke. Een nieuwe benadering, die ook veel belangstelling krijgt van collega’s uit de traditionele ontwikkelingssamenwerking en filantropie.

Interviewer en auteur: Lisa Koolhoven www.verhalenpodium.nl