Verhalenpodium: al vier jaar echt contact als missie

Afgelopen zaterdag bestond Verhalenpodium vier jaar. Ik schreef van het weekend een verhaal over mijn ervaringen bij de Kamer van Koophandel op de dag dat ik mij registreerde. Over hoe mijn eigen blijdschap contrasteerde met de zakelijke houding van de KvK-medewerker en de verwarring rond de juiste SBI-codes. Ik wilde dit verhaal plaatsen tot ik gisteren Rutger Bregman in DWDD hoorde over contact als medicijn tegen vooroordelen: https://www.bnnvara.nl/dewerelddraaitdoor/videos/525576

Dit sluit zó aan bij de missie van Verhalenpodium dat ik het fragment graag aangrijp om nog eens te benadrukken waarom ik al vier jaar doe wat ik doe: ik ben ervan overtuigd dat compassie ontstaat en collectieve wijsheid groeit, zodra mensen het verhaal van de ander kennen. En zo ontdekken dat er meer is waarin ze op die ander lijken dan waarin ze van elkaar verschillen. En dat je van elkaar kunt leren als je je openstelt. Met echte verhalen help ik opdrachtgevers echt contact te maken met hun doel(groep).

De afgelopen vier jaar mocht ik de verhalen van veel bijzondere mensen optekenen: van sociaal ondernemers tot vluchtelingen, van ex-gedetineerden tot historische figuren en van mensen met een verstandelijke beperking tot directeuren van rijksorganisaties. De mensen die ik interviewde brachten me van de breiclub voor senioren naar de kliniek in Den Dolder, van het Kurhaus naar de schietvereniging en van ADO Den Haag naar de township van Zuid-Afrika.

Dit jaar stond ik met de geboorte van onze zoon letterlijk aan de wieg van een nieuw levensverhaal. Wat een voorrecht om veel tijd met ons gezin te kunnen doorbrengen!

Maar Verhalenpodium gaat door: binnenkort verschijnt het boek over leven met een beperking in Den Haag waar ik samen met de opdrachtgever de afgelopen jaren aan heb gewerkt. Ruim 50 mensen – ervaringsdeskundigen, organisaties en bedrijven als Bijenkorf en Shell – interviewde ik meerdere keren over wat nodig is voor een écht inclusieve stad.

Een andere kant van Den Haag leerde ik dit najaar kennen als historisch gids. Ik diepte persoonlijke verhalen achter Haagse hofjes op en verzorgde wekelijks groepswandelingen. Zowel dichtbij huis als verder weg ben ik bezig met het Female Change Agents-project. Hiervoor teken ik de levensverhalen op van sociaal ondernemende vrouwen die zich op een ‘Sustainable Development Goal’ inzetten voor hun gemeenschap: https://femalechangeagents.org/

In 2020 wil ik nog meer aandacht geven aan de vorm en het bereik van de verhalen. Zodat het echte contact tussen de geïnterviewde en mij, de geïnterviewde en zijn of haar verhaal en de lezer, tot een olievlek van compassie en collectieve wijsheid leidt. Leuk als je hierover met me mee wilt denken! Of als je overweegt jouw verhaal, dat van je organisatie of doelgroep door mij te laten optekenen. Neem gerust contact op!