Wijkagent vindt nieuwe vormen van contact en is bezorgd over ‘verdwenen’ kinderen

“Leraren melden dat sommige leerlingen niet online komen, maar wat kan je doen? Er staat geen sanctie op,” uit Robin Bleijenberg, wijkagent jeugd en sociale media, zijn zorg. Normaalgesproken komt Robin veel op basisscholen, middelbare scholen en sport hij mee met kinderen om met ze in contact te komen. Hij werkt nauw samen met zorgcoördinatoren en Bureau HALT om jongeren in lastige situaties te helpen. Nu is hij vooral veel op straat, waar hij de jeugd aanspreekt: “Ze zoeken elkaar op,” zegt hij daarover, “het duurt ze te lang!” Naast het face-to-face-contact dat Robin met jongeren heeft, is hij veel op sociale media te vinden: “Speciaal voor deze coronatijd maak ik filmpjes met BN’ers onder de hashtag ‘Wat doe jij thuis?’.”

“Deze filmpjes maken we live op Instagram,” vervolgt Robin. “De bekende Nederlander logt ook live in. Bijvoorbeeld acteur Nasrdin Dchar van de serie Mocro Maffia en presentatrice Shelly Sterk hebben al meegewerkt.” Jongeren kunnen van tevoren vragen insturen: https://www.instagram.com/jeugdagentrobin_overbosch/. “We hebben kijkers door heel Nederland,” vertelt Robin enthousiast. “Onder de vragenstellers verloten we een politiepakket. Daar zit onder andere een bidon, een zaklamp en een USB oplader in.” Om de week verschijnt er een filmpje. Robin wil ook buiten gaan opnemen, zodat jongeren als het ware meekunnen naar een melding.

“Mensen gaan nu meer het normale leven in,” zegt Robin over de recente versoepeling van de coronamaatregelen. “Ze doen daarbij ook dingen die niet kunnen, zoals in een groep ergens bij elkaar komen. Daar krijgen we nu weer meer meldingen over. Ik rijd zelf rond op mijn mountainbike en heb geen beschermende kleding. Collega’s op de bus hebben die wel, voor als ze naar een 112-melding gaan. Zij zijn ook degenen die bekeuren als mensen de coronaregels overtreden. Als ik jongeren op straat aanspreek, krijg ik goede reacties. Ze kennen me vaak al van het sporten. Op straat voetbal ik ook mee. Als ze me zien, gaan ze gelijk van elkaar af. Daar zeg ik dan wat van, dat ze dus wél weten wat de regels zijn. Ik ben blij dat de scholen weer opengaan, zeker voor de jongeren die het thuis niet goed hebben.”

Interview en tekst: Lisa Koolhoven