Verpleegkundige investeert in vitaliteit en roept iedereen op zich aan de richtlijnen te houden

“Het is lief dat mensen klappen voor de zorg, maar liever heb ik dat ze afstand van elkaar houden,” benadrukt verpleegkundige Bertien van Leijsen, operatieassistent in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis Tilburg en natuurgeneeskundig therapeut in haar praktijk Achtzaam. Normaalgesproken werkt zij drie dagen per week op de O.K., waarnaast zij als natuurgeneeskundige mensen helpt vitaler te worden. Haar eigen praktijk heeft zij als gevolg van de coronacrisis tijdelijk moeten sluiten, terwijl het ziekenhuis juist een groter beroep op haar inzet gaat doen.

“Net als veel mensen zat ik voor de tv toen de Minister in het programma ‘Het Coronavirus: feiten en fabels’ dat briefje voorlas. Dat de eerste patiënt met het virus in Nederland was opgenomen in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis. Ik had daar niets van gemerkt die dag, heel onwerkelijk.” Bertien is gewend om alleen op de O.K. te komen en niet op de verpleegafdelingen. Sinds de COVID-19-uitbraak in Nederland is nog maar een deel van de operatiekamers op twee van de drie locaties open, voor spoedoperaties. “Een derde van het team houdt zich daar nu mee bezig,” licht Bertien toe. “Anderen zijn thuis en oproepbaar om het besmettingsrisico te spreiden en een deel van de O.K.-collega’s wordt ingezet op de ‘corona-afdeling’.” Meerdere afdelingen zijn ingericht om corona-patiënten op te vangen. Afdelingen die door de fusie al leegstonden of nu ruimte hebben doordat er minder operaties zijn.

“Net als veel collega’s en oud-verpleegkundigen heb ik me aangemeld voor de pool die voor de patiënten met corona zorgt,” vervolgt Bertien. “Ook heb ik aangegeven dat ik meer wil werken. We krijgen allemaal bijscholing over het virus en de protocollen.” Op dit moment is Bertien nog niet opgeroepen voor de corona-afdeling, maar levert zij haar waardevolle ondersteuning bij spoedoperaties: “Bijvoorbeeld na een ernstig verkeersongeluk of bij een blindedarmontsteking, maar ook operaties van patiënten met kanker gaan zoveel mogelijk door.”

Als therapeut gericht op het vergroten van vitaliteit, maakt Bertien zich zorgen over het welzijn van haar collega’s in deze heftige tijd. In het algemeen is haar advies: “Vermijd angst en stress, beweeg, ga op tijd naar bed en sta op tijd weer op, drink kruidenthee – duizendblad, vlierbloesem – en eet verse groente en fruit. En kook met verse producten, daar hebben de meeste mensen nu toch meer tijd voor!” Omdat dit niet voor het zorgpersoneel geldt, heeft Bertien zich opgeworpen om voor zelfgemaakte soep te zorgen. “Ik heb het gevoel dat we nog maar aan het begin van deze crisis staan. Alles wat we nu in vitaliteit investeren, houdt ons langer op de been.” Dat iedereen zich aan de richtlijnen houdt is hiervoor essentieel: “Ik zag vanochtend dat mensen bij de bakker buiten op hun beurt wachtten om afstand te bewaren. Dat ontroerde me,” sluit Bertien hoopvol af.

Interview en tekst: Lisa Koolhoven