Vakkenvuller gelooft dat klanten niet expres dichtbij komen en kijkt uit naar gewoon weer school

“Zelf heb ik niet gehad dat klanten op m’n schouder tikten,” vertelt Thomas Koolhoven, vakkenvuller en vooral ‘spiegelaar’ bij PLUS supermarkt De Groot aan het Ganzerikplein in Rotterdam. “Wel dat mensen iets pakken of erlangs willen en dan geen afstand houden. Maar dat doen ze niet expres.” Half februari begon de vijftienjarige Thomas bij PLUS te werken, zijn eerste bijbaan. Twee weken later zag de wereld er door corona heel anders uit: “We moesten hesjes aan met ‘Houd anderhalve meter afstand’, we maakten de winkelwagentjes schoon voor klanten en in de kantine zaten we niet meer naast elkaar.”

Twee tot vier avonden per week ‘spiegelt’ Thomas de producten in de supermarkt: “Ik zorg dat de winkel er mooi uitziet. Spullen die op de verkeerde plek staan zet ik terug en ik haal alles naar voren. Zo staat alles aan de voorkant netjes op één lijn.” Sinds de corona-crisis had Thomas te maken met lege schappen: “Heel veel klanten vroegen om basisproducten als eieren, bloem en wc-papier. En om ontsmettingsmiddelen en hygiëne handschoenen. Dan liep ik met ze naar het vak en dan was het leeg. Terwijl het eerder die dag nog helemaal vol stond, tot in de gangpaden!” Thomas onderscheidt twee typen klanten in corona-tijd: “De ene helft loopt met een mondkapje en koopt heel veel. De andere helft doet alsof er niks aan de hand is. Dat zijn ook de mensen die soms te dichtbij komen.”

Extra werken en in september weer gewoon naar school
Thomas is niet bang om zelf besmet te raken. Hij vindt dat de manager zijn collega’s en hem steeds goed informeert: “Grondig handen wassen en afstand houden blijft, de winkelkarren kunnen klanten nu zelf schoonmaken.” Van de zomer probeert Thomas extra te gaan werken. Pas in september hoopt hij weer naar school te gaan. “Na de toetsweek begin maart hoorden we dat school die maandag zou stoppen. Toen kregen we eerst online les volgens het normale rooster, maar dat was moeilijk vol te houden. Online leskrijgen is niet mijn manier. Ik ben sneller afgeleid en minder gemotiveerd. De noodzaak om huiswerk te maken is er minder omdat je toch geen cijfer krijgt. En ik ga toch wel over. Sinds juni hebben we online een veertig minuten rooster, maximaal tot het zesde uur.”

Hobby’s en tweede corona-golf
Thomas heeft rond de lessen online contact met klasgenoten voor gezamenlijke projecten. Buiten school om spreekt hij af bij “een voetbalkooitje” of om te skaten: “We gaan niet bij elkaar naar binnen. We spreken buiten af en korter, maar wel vaker omdat er niet zoveel te doen is. Ik zit veel op m’n telefoon, maar dat is niet echt een hobby,” lacht Thomas. “Normaal deed ik drie keer per week aan klimmen, maar dat is ook gestopt omdat dat in een hal is.” Over corona besluit Thomas: “Ik denk wel dat er een tweede golf komt. Tegelijk vind ik het vreemd om te zien dat er door die grote demonstraties geen piek in het aantal besmettingen was. Dat is toch opvallend?”

Interview en tekst: Lisa Koolhoven