Schoonmaker kent het ziekenhuis door en door en zorgt dat hij fit blijft

“Mensen onderschatten hoe belangrijk schoonmaak is in een ziekenhuis,” zegt Richard de Boer, schoonmaakmedewerker in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, via Gom Schoonhouden. “Ik werk hier sinds 2012 en ken het ziekenhuis door en door. Ze noemen mij ook wel een ‘allrounder’: ik doe onder andere vloeronderhoud, de liften, de O.K. ’s  en de ‘CSA’. In de CSA worden alle medische instrumenten steriel gemaakt voordat ze naar de OK gaan. Hoewel ik tijdens mijn werk ook met patiënten in aanraking kom, ben ik niet bang voor mijn eigen gezondheid. Ik heb nog nooit het norovirus gehad bijvoorbeeld. Nu met het coronavirus ben ik ook niet bang. Dat hoeft ook niet, als je maar goed blijft opletten en je eigen ‘ik’ in de gaten houdt.”

“Je moet echt heel goed nadenken voordat je een kamer binnenstapt,” benadrukt Richard. “Het volgen van de schoonmaakrichtlijnen en speciale protocollen is zo ontzettend belangrijk. Stap één is steeds het protocol op de deur of kar checken. Dat kan per kamer verschillend zijn. Als ik op de IC schoonmaak, moet ik een volledig beschermend pak aan, inclusief spatbril, een masker met filter, handschoenen en een haarnet. Op andere corona-afdelingen werk ik alleen met een halterschort, chirurgisch mondmasker en handschoenen. Dat is daar voldoende en veilig. Sowieso desinfecteer je altijd eerst je handen voordat je beschermende kleding aantrekt en opnieuw als je die weer uittrekt.”

“Je moet rustig de tijd nemen, niet ‘snel, snel’ alles willen doen,” vervolgt Richard. “Zorg dat je alles in één keer mee naar binnen neemt zodat je de kamer niet weer uit hoeft om iets te halen. En desinfecteer je schoonmaakspullen voordat je alles weer naar buiten brengt. Ik zorg voor honderd procent kwaliteit, maar ik zorg ook goed voor mezelf. Alleen als ik fit ben, kan ik mijn werk met aandacht doen. Dit blijf ik door goede voeding en een goede nachtrust. Ik doe mijn werk fluitend en ga er met plezier heen. We moeten het tenslotte met z’n allen zien te redden. Ons werk gaat altijd door, zeker nu in deze corona-crisis. Het móet doorgaan! Respect voor alle medewerkers binnen de schoonmaak!”

Interview en tekst: Lisa Koolhoven