In opdracht van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en in samenwerking met Dock4 en Nico Overvest werkte Verhalenpodium aan de Maatschappelijke Businesscase Integrale aanpak voor mensen met een licht verstandelijke beperking in detentie. Hiervoor interviewde Verhalenpodium vier ervaringsdeskundigen, hun naasten en begeleiders over wat er voor hen beter had gekund in de aansluiting vanuit detentie naar buiten. De verhalen van Kenneth, Berna, Tamara en Clarence (gefingeerde namen) beginnen op pagina’s 13, 23, 30 en 40: Maatschappelijke Businesscase Integrale aanpak voor mensen met een licht verstandelijke beperking in detentie
Social Club Den Haag - dé Haagse community door en voor impact-ondernemers - wilde haar koerswijziging terug laten komen in de teksten voor de nieuwe website. Verhalenpodium hielp Social Club hierbij door op basis van een brainstormsessie helder en aantrekkelijk te verwoorden waar de community voor staat, wat deze biedt en vooral, voor wie: https://socialclubdenhaag.nl/
In het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, direct tegenover treinstation Laan van NOI, is SoZa gevestigd. SoZa is dé plek voor co-living en co-working van statushouders, studenten, sociaal geëngageerde bedrijven en innovatieve start-ups. Verhalenpodium helpt SoZa deze nieuwe plek een gezicht te geven en de verbinding met de buurten eromheen te maken door het optekenen van verhalen van bewoners en gebruikers van het pand:
Van de bergen van Eritrea naar uitkomen voor Nederland in de Giro
Leven in vrijheid geeft ruimte voor groei
Shinen in SoZa
Van miljoenenstad Melbourne naar diversiteit op een vierkante kilometer
Van de biertap naar persoonlijk contact in een groeiende horecaonderneming
De verbindende kracht van moeder aarde
Gastvrij pionieren op dé Haagse plek voor samenleven, -werken en leren
SoZa als voorbeeld voor de multiculturele samenleving
Sporten om te verbinden
Zorgen voor mensen en dieren
Hard werken voor een veilig leven
Al fietsend dromen van een carrière als profvoetballer
Opnieuw beginnen in SoZa met een duidelijk doel voor ogen
Skatende pubers terug als rasorganisatoren van reuring en verbinding
Sneller wennen door contact met anderen en meedoen met alles
Innovatie voor senioren vanuit ‘cool gebouw’
Communities op basis van overeenkomsten
Nelis Company verzorgt glasbewassing, gevelreiniging en onderhoudswerkzaamheden volgens ‘social cleaning’: schone gebouwen door de opleiding en inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast dat Nelis Company een sociale onderneming is, is het ook een familiebedrijf. Verhalenpodium verrichtte historisch archiefonderzoek naar de bedrijfs- en familiegeschiedenis en deed daarbij opvallende ontdekkingen: niet alleen had de overgrootvader van de huidige eigenaar het beroep ‘glazenwasscher’ op zijn persoonskaart staan, ook zijn halfbroer die zeventien jaar ouder was, oefende dit beroep al uit. En de broer van ‘opa Nelis’ – de naamgever van het bedrijf - beheerste wekenlang het nieuws in de landelijke dagbladen omdat hij als glazenwasser ten onrechte twee weken in de gevangenis zat. Er kon een stamboom worden opgesteld met vijf generaties historische documenten en anekdotes van dit sociale familiebedrijf.
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil professionals uit de verschillende justitiedomeinen en het gemeentelijk veiligheidsdomein beter toerusten op het herkennen van en het omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Verhalenpodium heeft het ministerie geholpen dit doel te bereiken door mensen met een LVB die een strafbaar feit hebben gepleegd, te interviewen. Naast het optekenen van hun verhaal is Verhalenpodium in gesprek gegaan met persoonlijk en professioneel betrokkenen bij deze mensen. Ook hun ervaringen verwerkte Verhalenpodium in de verhalen die het ministerie inzet voor bewustwording, opleiding en beleidsbeïnvloeding. Alle verhalen zijn gebundeld in:
Tussen knuffels en shag
Granny's Finest is een sociale onderneming die jonge ontwerpers koppelt aan breiende senioren. Zo ontstaan mooie samenwerkingen, waarbij de creativiteit van jong talent en de jarenlange handwerkervaring van de ‘grannies’ elkaar versterken. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van deze 'social enterprise' bracht Granny's Finest een jubileummagazine uit. Verhalenpodium interviewde hiervoor de jonge ontwerpers en tekende hun verhalen op. Daarbij besteedde Verhalenpodium in het bijzonder veel aandacht aan de ervaringen in het samenwerken met de ouderen:
grannys-finest-jubileummagazine
In 2015 traden de Participatiewet en de Wet banenafspraak in werking. Doel: meer regulier werk voor mensen met een fysieke, psychische of verstandelijke beperking. Voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties interviewde Verhalenpodium medewerkers met een arbeidsbeperking, minister Blok, sociaal ondernemers uit het bedrijfsleven en directeuren van rijksorganisaties. Verhalenpodium schreef hun verhalen op voor de brochure 'Sociaal ondernemen binnen de overheid':
sociaal-ondernemen-binnen-de-overheid