Ashraf vond zijn plek in Den Haag en droomt van mechatronica

“Als ik een probleem zie, denk ik na over een robot om het op te lossen,” vertelt Ashraf Alshashaa over zijn passie voor ‘Mechatronica’, de combinatie van mechanische systemen en ICT. “Toen ik nog kind was, zag ik robots op tv en probeerde ik al apparaten zelf te repareren. Alles met een motor vind ik het mooiste.” Sinds de zomer loopt de uit Syrië afkomstige Ashraf stage bij Sun Park Innovation in Zoetermeer. Daar maakt hij lampen en zonnepanelen voor lantaarnpalen. Hij woont in de buurt van het Haagse Koningsplein en heeft familie en vrienden in Leiden, Amsterdam en Groningen. “Maar,” zo benadrukt hij, “Den Haag is de mooiste plek!”

“Toen ik naar Den Haag kwam, veranderde alles,” verklaart Ashraf zijn liefde voor de stad. “De mensen bij de gemeente hielpen mij en ik ging met een psycholoog praten. Dat maakte mij rustig en zo kon ik mijn leven starten.” Ashraf kwam begin 2020 naar Den Haag, nadat hij een aantal jaar op verschillende plekken in Nederland en Syrië had gewoond. In zijn moederland was hij aan een studie Rechten begonnen, maar die kon hij vanwege de oorlog niet afmaken. Tijdens deze studie hoorde hij al over Den Haag: “‘La Haye’ is een beroemde stad door het Internationaal Gerechtshof.”

Inburgering alsnog halen
Naast zijn stage, gaat Ashraf graag naar de boksschool en leert hij Nederlands. Met een combinatie van taalonderwijs, vrijwilligerswerk en stageplekken, doet gemeente Den Haag er alles aan om mensen te helpen binnen drie jaar in te burgeren. Voor sommigen is dit om verschillende redenen niet haalbaar, zoals voor Ashraf. Hij doet nu mee aan het zogenaamde ELIP (Einde Lening InburgerPlichtig) programma, waarmee de gemeente hem met een extra taalaanbod helpt zijn inburgering alsnog te halen. Inburgeringsconsulent Marije de Groot zegt hierover: “Het mooie aan de ELIP groep is dat er veel kortere lijntjes zijn met de taalaanbieder, zoals het straks ook zal zijn onder het nieuwe stelsel.”

Geaccepteerd en blij
Afgelopen zomer was Ashraf vrijwilliger bij ‘Stichting Jeugd Vakantie Aktiviteiten’ (JVA): “Dat is een project van de gemeente en Duinrell om kinderen die niet op vakantie kunnen, een paar fijne weken te geven,” zegt Ashraf hierover. “Ik was groepsleider van Nederlandse kinderen van zes tot negen jaar. Zo kon ik ook de taal oefenen. Hele lieve kinderen, het was echt heel leuk!” Volgend jaar wil Ashraf zijn inburgeringsexamen halen en starten met een opleiding Elektrotechniek. Zijn stageplek bij Sun Park Innovation zou hij graag omzetten in een baan: “Ik krijg in korte tijd veel af, met goede kwaliteit en ik stel me open. Ik voel me hier geaccepteerd en blij.”

Interview en tekst: Lisa Koolhoven www.verhalenpodium.nl