Hoe GreenFox mensen helpt met hun voorsprong op de arbeidsmarkt

50 kandidaten en samenwerkingspartners van GreenFox Social Return heb ik de afgelopen jaren geïnterviewd. Over het belang van werk voor structuur in je week en voor sociale contacten. Voor het ontdekken en benutten van je talenten, en dat je daarvoor waardering krijgt. Over het belang van gekwalificeerde, gemotiveerde werknemers en hoe deze soms lastig te vinden lijken. Over mensen een kans willen geven, maar niet weten hoe. GreenFox Social Return is een sociale onderneming die mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ met succes naar en in werk begeleidt. En tegelijkertijd opdrachtnemers van de overheid helpt hun social return verplichting in te vullen. Hoe doen ze dat?

In opdracht van GreenFox spreek ik mensen die om uiteenlopende redenen korter of langer niet hebben gewerkt: mantelzorg voor een dierbare, fysieke of mentale overbelasting, keuzes uit het verleden, de Nederlandse taal nog aan het leren, de coronapandemie. GreenFox kiest ervoor deze redenen niet als iemands beperking te zien, maar als waardevolle aanvulling op de werkvloer. Door deze factoren zijn mensen vaak extra gemotiveerd om aan te pakken. Zij brengen hun veerkracht en ervaringen naar de werkvloer, waar zij anderen kunnen inspireren ook het beste uit zichzelf te halen. Zo hebben zij geen ‘afstand tot de arbeidsmarkt’, maar een voorsprong, zoals Renzo Deurloo – oprichter van GreenFox Social Return – het zegt.

Van opleiding tot kinderopvang
Gaat dit dan allemaal zomaar vanzelf goed? Nee. Niet als iedereen blijft doen wat hij of zij deed: zoeken naar die ene kandidaat met de juiste papieren, zonder ‘gat in het CV’, zonder ‘rugzakje’, die zo kan beginnen. Zoeken naar eenzelfde functie op hetzelfde niveau in dezelfde branche als van voordat je thuis kwam te zitten. GreenFox helpt werkgevers en werkzoekenden anders te kijken en kansen te pakken. Jobcoaches van GreenFox maken eerst grondig kennis met kandidaten en gaan mee naar sollicitatiegesprekken. Daarbij bespreken kandidaat, GreenFox en werkgever heel open wat nodig is om de kans op succes van de plaatsing zo groot mogelijk te maken. Is dat een opleiding of training? Heeft iemand vervoer nodig? Kinderopvang? Of is iemand vanwege schuldsanering geholpen met een wekelijks boodschappenpakket? Voor elke kandidaat is er een uniek traject, want elke kandidaat is uniek.

Doe als een GreenFox
De jobcoaches van GreenFox zijn altijd bereikbaar voor kandidaten en gaan creatief te werk om obstakels uit de weg te ruimen. Alles om ervoor te zorgen dat mensen zich kunnen bewijzen en er na een jaar klaar voor zijn om kosteloos te worden overgenomen door de werkgever. GreenFox doet hiermee niet alleen werkzoekenden een plezier, maar ook werkgevers die staan te springen om personeel, zoals in de bouw en techniek. Wat reguliere werkgevers kunnen leren van GreenFox? Ga niet uit van ‘quick fixes’, investeer in mensen en blijf erbij. Realiseer je hoeveel tijd en geld het steeds opnieuw moeten werven en inwerken kost. En tot slot: verrijk je bedrijf met mensen met verhalen; diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer lonen! Doe als een GreenFox en tot die tijd: schakel ze in om dat gat tussen mensen en arbeidsmarkt op te heffen. Want het kan toch niet zo zijn dat zoveel mensen nog steeds aan de kant staan, terwijl er ook zoveel openstaande vacatures zijn?

Auteur: Lisa Koolhoven, www.verhalenpodium.nl

[foto: een deel van het team van GreenFox Social Return]