Nour grijpt Haagse kansen voor ondernemen in duurzame mode

“Het is mijn droom om ondernemer te zijn tegen ‘fast fashion’ met functionele kleding die trendy maar ook tijdloos is,” vertelt Nour Bahbouh – zelf tot in de puntjes verzorgd – enthousiast. Toen Nour in 2017 samen met haar twee kinderen vanuit Syrië vluchtte, wilde zij eerst bij haar moeder en zus in Deventer wonen. Intussen is ze blij dat ze in Den Haag is: “Den Haag is nu mijn stad, ik hou ervan om in de grote stad te wonen. Ik hou ook van het strand én in Den Haag heb ik meer kansen.”

Die kansen grijpt Nour met beide handen aan: ze leert de taal, volgde de cursus ‘ondernemen voor vluchtelingen’ van de gemeente en doet haar taalstage bij ‘HaagseZwam’: “Wij laten oesterzwammen op koffiedik groeien,” licht Nour de activiteiten van deze sociale onderneming toe. “Ik doe er de marketing en maak content voor sociale media en de website.” In korte tijd heeft Nour zich het luisteren, lezen en schrijven van Nederlands eigen gemaakt. Zij hoeft nu alleen nog het spreekexamen te halen, daarvoor helpt het oefenen in de praktijk bij HaagseZwam: “De uitspraak van het Nederlands is moeilijk, maar ik blijf het proberen! Mijn casemanager Robel Kidane Ghebrekidan is steeds heel ondersteunend.

Als zelfstandige vrouw de wereld veroveren
Vlakbij haar stageplek woont Nour met haar dochter van acht en zoon van vijf in een appartement met uitzicht op een grote speeltuin: “De kinderen begrijpen dat ze in een ander land zijn en ze zijn blij. Het is mijn doel dat ze opgroeien tot goede mensen en een opleiding volgen. Mijn dochter wil astronaut worden,” vertelt ze trots. “Mijzelf zie ik als een ‘business woman’, een zelfstandige vrouw,” vervolgt Nour. “Ik wil dat mensen over heel de wereld straks mijn duurzame kleding dragen. De grote kledingbedrijven uit de fast fashion produceren elke dag nieuwe kleren. Met mijn merk wil ik de vrouw vijf nieuwe items per seizoen bieden, die ze op meerdere manier kan dragen. Bijvoorbeeld een dubbelzijdige jas.” Nour werkt aan een businessplan op basis waarvan ze straks afspraken hoopt te kunnen maken met het UWV. Zo wil ze haar uitkering afbouwen en haar onderneming opbouwen. Naast haar kinderen en haar zakelijke ambities, zijn sociale contacten heel belangrijk voor Nour: “Mijn moeder komt vaak naar Den Haag en ik heb hier veel vriendinnen. Ik kan niet leven zonder vrienden.”

Interview en tekst: Lisa Koolhoven www.verhalenpodium.nl